Meny

Lukk

Universell utforming

Fra og med 1. juli 2014 må alle nye nettløsninger følge forskriftene for universell utforming av IKT. Skal du ha en ny nettløsning er det viktig at du velger en partner som har god kompetanse på universell utforming, mangler kan i verste fall bli straffet med dagsbøter av Direktoratet for Forvaltning og IKT.

Hva er universell utforming?

Universell utforming av IKT handler om å gjøre nettløsninger (og informasjonskiosker) tilgjengelige for alle, uavhengig av funksjonsnedsetting eller andre begrensende egenskaper. Forskriftene baserer seg på WCAG 2.0, en standard for tilgjengelighet utviklet av W3C. 

Tanken om universell utforming er ikke ny, verken for IKT eller andre områder som f.eks. utforming av bygninger. På grunn av de nye forskriftene er det likevel blitt mer oppmerksomhet rundt universell utforming av IKT enn det har vært tidligere.

Hva er nytt med universell utforming?

Det er egentlig ikke så mye nytt med forskriftene, det er bare satt i system. Veldig mye av det forskriftene dekker har blitt gjort i en årrekke av brukervennlighet- eller SEO-hensyn, forskjellen er bare nå at det er krav som må følges. I tillegg har det kommet noen spesielle krav som kanskje ikke det var spesielt utbredt å følge tidligere, med mindre man arbeidet målrettet med tilgjengelighet.

Kravene gjelder alt fra kontrastnivåer i designet, til utforming av skjemaer og hvordan koden er strukturert. På nettsidene til Difi kan du lese mer om de ulike kravene som omfattes av forskriftene.

Hvorfor er dette viktig for en nettbutikk?

Universell utforming er viktig for noen, men bra for alle. Regjeringen anslår at 17-20% av den voksne befolkningen har lidelser som gjør det umulig eller problematisk å benytte nettet på grunn av manglende universell utforming.  Det er helt åpenbart at dette inkluderer mange potensielle kunder, som vi er overbevist om at dere ønsker å la bruke deres nettbutikk.

Fordelene med universell utforming gjør ikke bare at brukere med konkrete begrensede funksjoner (som svekket syn eller hørsel) vil kunne bruke løsningen, det gjelder alle brukere. Tenk bare på deg selv, når du surfer på mobilen på farten har du ikke samme motoriske evner som du har i ro og mak foran skjermen på jobben. Sitter du med nettbrettet ute i sola har du ikke like godt syn som du har innendørs. Har du barnebursdag i bakgrunnen, har du ikke like god hørsel som du pleier å ha. Universell utforming hjelper alle brukere å oppleve, forstå og bruke nettløsningen.

Vi mener derfor at god universell utforming øker konverteringen!

Vil du vite mer om brukeropplevelse og konver­terings­optimalisering?

Vil du vite mer? Ta kontakt med Ole på 402 03 554 eller ole@convert.no